pátek 29. května 2015

Co je SLAM POETRY?


Veřejné vystoupení na bázi recitace je pro širokou veřejnost myslím ještě velkou neznámou, i když informace pozvolna začínají mezi lid prosakovat.



Nejde zdaleka jen o přednes nějaké básničky. Předně jde o prezentaci vlastní tvorby, přičemže je kladen důraz nejen na obsah, ale také ztvárnění. Vlastně je to také skupinové One man show, Stand up performance. I když, "stand up".... vlastně často není pravidlem :-)

Někdy si slammer připraví svůj přednes už doma včetně pohybového doprovodu, jiný reaguje na místě na aktuální témata nebo komponuje "live" na základě hesel, které si vyzíská od publika. Slam má mnoho různých forem. Někdo do davu vykřičí niterné pocity, jiný s nadsázkou řeší zásadní témata současné civilizace, další povypráví o tom, co se mu včera přihodilo, poslední se soustředí na mělodičnost a rým. Zásadou je vlastní text a zákaz nesmí používáí rekvizit.
Časový limit přednesu je 3 minuty, ale alespoň v Plzni se tedy aktuálně zrovna moc nedodržuje. Prakticky všichni poměrně přetahují.

Během soutěží i exhibicí funguje dvoukolový model přednesu. Na začátku si účastníci vylosují číslo, které pak určuje pořadí přednesu v prvním kole. V hledišti je rozhozeno několikero (asi 8?) bodovacíh sad, na základě kterých vybraní diváci ihned po přednesu ohodnotí výkon slamera.
Po pauze, v kole druhém, se vymění hodnotitelé - ti, kdo čísla měli v kole prvním, je předají někomu jinému,kdo je v předchozím kole neměl. A slamaři se prezentují v opačném pořadí.



Na základě získaných bodů jsou pak vyhlášeni ti, kteří se umístili na 4.-x. místě, samostatně je pak vyhlášeno 3., 2. a 1. místo. Výherce obvykle získává flašku sektu.


V Plzni nejčastěji moderuje Nejhodnější Michal a celou akci parádně hudebně doprovází DJ Sirkir.

Výborným zvykem poslední doby (jak na soutěžích nevím, ale na exhibicích se s tím setkávám pravidelně) je závěrečný krátký slamík jednostlivých účastníků, často podkreslený parádním beatboxem Lojzy Kvádra.

Mezi mé oblíbené slamery patří například Anatol Svahilec, Konstantin Metoděj, Švéd, Mruczivák, ...

http://www.slampoetry.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat