pondělí 11. května 2015

Mezinárodní den tance s Edith (DJKT)

29. dubna je Mezinárodním dnem tance.
V různých místech ČR probíhaly oslavy hromadným tancem v ulicích, někde dokonce i s TV přenosem. (Např. před pražským Národním divadlem byly instalovány tyče a lidé měli možnost vyzkoušet si baletní sestavy pod vedením různých osobností českého tanečního světa.)

Plzeňské Divadlo J. K. Tyla zvolilo na Nové scéně pro tento den inscenaci "Edith - vrabčák z předměstí" - taneční muzikál P. Maláska a L. Vaculíka o životě a kariéře francouzské legendy Edith Piaf.
Já jsem měla toto představení okořeněné mimo jiné o příchod přes zákulisí (JŮ).
Specielní bylo ale pro všechny diváky - kromě přítomnosti samotného choreografa především také "vlastní taneční vystoupení". Ano, je to trochu nadsázka, ale tak řekněme: malé pohybové cvičení.

Samotný muzikál je velmi dobře zpracovaný.
Střídmé kulisy postačily, zapojení herců do změn na scéně formou zatahování a roztahování závěsů působilo přirozeně a dynamicky.

O titulní postavu Edith se dělí dvě představitelky - tančící a zpívající, druhým zpěvákem/hovořícím je vypravěč. Ostatní postavy mají pouze taneční ztvárnění. Vše je velmi dobře pochopitelné, přehledné. Z laického pohledu si troufám tvrdit, že to bylo i dobře provedené.

Strhující výkon předvedla Radka Fišarová (Edith - zpěvačka). Barva a podmanivost jejího hlasu mě nechala chvíli na pochybách, zda jde skutečně o živý zpěv, nebo dobře zahraný playback. Bylo to naživo a bylo to úžasné. Trochu mě mrzelo, že v celkém muzikálu zazněla nejznámější píseň Non, je ne regrette rien jen krátkým úryvkem na začátku.
Ale při děkovačce Edith-zpívající dala přídavek (pravděpodobně standard této inscenace) a zmíněnou jedinečnou klasiku mezi nás poslala s takovou grácií, že celé hlediště zvedla ze sedadel.
Bravo!

Ještě by asi bylo dobré podotknout: představení není úplně vhodné pro děti. Přeci jen měla ta slavná dáma poněkud bouřlivý život, a přestože veškeré scény jsou zpracovány decentně, tanec je přeci jen silný vyjadřovací nástroj. Krom toho, je to opravdu především taneční vystoupení, nikoli koncert.

Žádné komentáře:

Okomentovat