pondělí 12. září 2016

Divadelní sezona 2016/2017 definitivně zahájena - aneb proč se pan Martin Stránský v úterý "celou noc tak Budil?"

Plzeňské divadlo DJKT zahájilo běžný program poctivě už ve čtvrtek 1/9 představeními ve Velkém i Novém divadle. Na sobotu pak hned připravilo premiéru baletu Krysař na Malé scéně (mimochodem, tam jsem se vypravila, že si koupím lístek na místě, ale nějak jsem nepostřehla, že je představení posunuté a začíná už v 17:00, oproti standardním 19 :-D) a na večer ve Velkém divadle Zahajovací koncert sezony 2016/17.
Už třetím rokem ale plzeňskou kulturní sezonu slavnostně zahajuje Průvod Vendelín - procesí složené z různých souborů plzeňské kulturní scény i jejich příznivců, které prochází centrem Plzně. Průvod má jméno po panu Vendelínu Budilovi, který je (myslím tak trochu neoficiálním) patronem plzeňského divadla a kultury vůbec.


Průvod Vendelín 2016

Seřadiště bylo tentokrát v Mlýnské strouze a průvod končil na náměstí, kde veškerenstvo čekala postavená velká a malá scéna a několikero stánků s občerstvením nebo propagačními materiály.
V průvodu bylo letos méně institucí, než v předešlých letech. Zato pořádající DJKT byla zastoupena početněji než loni a celková délka průvodu nebyla zase o tolik menší, zapojilo se víc civilistů.
Propagace akce byla ale asi zase slabší, většina Plzeňanů, když zaslechli nebo zahlédli blížící se průvod, spíš nechápavě zírali, technicky vybavenější začali googlit (někteří neúspěšně).

Na průvod čekal u Velkého divadla dětský sbor,
jehož jméno už si bohužel nepamatuju.

Pro letošní průvod se stal hostitelem duše Vendelína Budila známý herec činohry Martin Stránský*. Mimo jiné ve svém proslovu zmínil, že je škoda, že se Velké divadlo nejmenuje po Vendelínovi. Osobně si myslím, že k tomu má možná nakročeno, podpořeno faktem, že Nové divadlo je minimálně z venku větší než staré, a tudíž občas domluvy, kde se to či které představení koná, lehce pokulhávají ("Je to ve Velkém" - "To je to nové?"). No, uvidíme :-)

Vysoupení na Náměstí byla vesměs povedená a počasí akci také přálo.
Můžeme tedy sezonu považovat za úspěšně zahájenou.

Jak jsem sezonu zahájila já? A co bych doporučila?

Já jsem s divadlem nezahálela ani o prázdninách (krom obou představení Divadelního léta pod Plzeňským nebem jsem letos o prázdninách navštívila také Carmen na Otáčku, nebo Romea a Julii divadla Kašpar v plzeňské Měšťanské Besedě - recenzi zveřejním brzy), ale už mám taky zahájeno, a to hned naší první scénou: Manon Lescout v Národním divadle (recenzi zveřejním brzy).

V září bych určitě doporučila k návštěvě třeba:

Případně se můžete inspirovat mým seznamem kulturně/divadelních úkolů. Navic teď také probíhá mezinárodní festival Divadlo - informační centrum DJKT se dočasně převtělilo na Festivalové centrum.

Já například závidím každému, kdo vlastní vstupenku na jedno z představení Les Ballets Bubeníček tour (poslední společné turné světoznámých dvojčat - tanečníků)

Divadelní revue DJKT

S novou sezonou,  zdá se, mění DJKT také design jejich občasníku. Nazývá se Divadelní revue DJKT (také, pokud vím, nově), ale obsahově je velmi podobný: seznamuje s tituly, které má divadlo nově na repertoáru nebo se jejich uvedení v nejbližší době chystá, uvádí informace, novinky. Prezentuje program všech tří scén na následující měsíce.
V jubileích nově, krom umělců, zmiňuje i ostatní personál divadla, což je myslím skvělý nápad. Tomu by se ostatně mohl věnovat i v jiných rubrikách. Umělce divadla většina z nás totiž zná. Kdo ale stojí dál za úspěchem jednotlivých představení? Kdo všechno je potřeba, aby inscenace pokaždé proběhla v pořádku? Myslím, že by i divák měl občas nahlédnout lehce do zákulisí, byť jen na papíře.



 -----------------------
*Moderátor v úvodu kulturního programu, který probíhal do večerních hodin na Náměstí republiky, kde začal po příchodu průvodu,to lehce rozvláčně, ale ve finále celkem vtipně uvedl ve smyslu, že se M. Stránský v úterý ráno, kdy došlo ke "vtělení Velndelína Budila" do jeho osoby, podivoval, proč se celou noc pořád Budil... :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat